Telemarkskanalen – nedstrøms padleglede

Inspirert av slusebilder, Notodden bluesfestival, felespilleren Myllarguten og kulturbygda Gvarv reiste vi til Telemark, Vi camperte i Lunde. Vi dro på beversafari opp Skoeelva og padlet nedstrøms fra Lunde sluse til Ulefoss. Første slusepassering er Vrangfoss, den største og flotteste slusa i Telemarkskanalen. Her stopper vi ved  Slusemesterens bolig og nyter hjemmebakst mens vi ser på slusepasseringene. Veien går videre mot Eidsfoss sluse som er hugget gjennom fjellet. Nedover Eidselva møter vi M/S Henrik Ibsen - han er et imponerende skue, og vi tenker at neste gang tar vi M/S Henrik Ibsen fra Lunde til Dalen Hotel, før vi setter fart på kajakkene mot Skien.  Impulsturen til Telemark ble definitivt en suksess som frister til gjentagelse. Padling i Telemarkskanalen passer både for erfarne padlere og nybegynnere. Anbefales.

Planen var klokkeklar - endelig hadde helgen kommet. Vi gledet oss til å reise avgårde på Padlepikenes sommertur - på sørlandet. Ved avreise meldte YR frisk bris langs hele sørlandskysten, så vi ville finne et turalternativ. Vi googlet oss frem til Telemarkskanalen, og vi ble inspirert av slusebilder, Notodden bluesfestival, felespilleren Myllarguten og kulturbygda Gvarv. Her hadde vi muligheten for både kajakk & kultur på samme helg. Vi booket biletter til en unik strømløs konsert med Damer i Blues i Heddal stavkirke. Det ble en magisk start på padleturen.

På vei fra Heddal til Lunde kjørte vi gjennom fruktbygda Gvarv. Det var en vakker dag, og vi inspirert til å stoppe ved Evju Bygdetun hvor vi kjøpte vakkert håndarbeid og trakterte oss med kaffe og vafler før vi kjørte videre til Lindheim Ølkompani. Her blir vi virkelig imponert når ølbrygger og fruktbonde Eivin, fra Vesterålen, viser oss rundt på gården. Sammen med odelsjenta Ingeborg har de bygget opp en sterk merkevare på øl og most. De henter inspirasjon fra Belgia og USAs vestkyst og lager sin egen vri på gamle ølstiler. Anbefales.

Vi camperer i Lunde, og første kvelden leier vi kajakker og drar på beversafari opp Skoeelva. Det regner lett, vindstille og varmt.  Elva slynger seg lavtklukkende og speilblankt, og vi padler så stille vi kan - i tilfelle vi får øye på dyrene som har sine hjem her i elva. Beveren er et nattdyr, og vi krysser fingrene for at vi skal få øye på et eksemplar nå i skumringen. Det ble ingen beverspotting, men kveldsturen ble et hyggelig  og godt padleminne.

Neste dag er vi klar for selveste kanalen, og vi er litt nervøse for slusepasseringene som venter på oss. Vi starter turen rett nedenfor Lunde sluse og tar dagsturen til Ulefoss. Da får vi med oss de største sluseanleggene Vrangfoss, Eidsfoss og Ulefoss.

Vi padler medstrøms, så det går raskere enn vi er vant til. Første slusepassering er Vrangfoss, den største og flotteste slusa i Telemarkskanalen. Da vi innså at den bestod av 5 slusekamre og 23 høydemeter feiget vi ut, og trakk kajakkene langs land forbi slusa. Det er fler enn oss som velger samme løsning - for her var det godt tilrettelagt med kajakktriller. Da vi kom opp til selve slusen oppdager vi Slusemesterens bolig - som nå er omgjort til kafe og selskapslokaler. Vi nyter hjemmebakst mens vi ser på slusepasseringene, og tenker at neste gang vi padler Telemarkskanalen så vil vi overnatte her i Slusevokterboligene.
Veien går videre mot Eidsfoss sluse. Da vi nærmet oss Eidsfoss luktet vannet jern og vannflaten var dekket av gulaktige store skumtopper. Den naturskjønne padleopplevelsen ble erstattet med en nesten makaber følelse av å være i en skrekkfilm. Senere leste vi i Telemarksavisa at skummet var dannet ved rask tapping av vannet.

Kanalen og sluseanlegget ved Eidsfoss er hugget gjennom fjellet. Veggene i kamrene er i huggen stein, og sluseportene betjenes manuelt. Det er virkelig en synliggjøring av vår kulturhistorie. Vi valgte å gå ved siden av slusene i Eidsfoss også, kajakktrallene stod klare - og da vi reise videre hadde vi heldigvis lagt det illeluktende skummet bak oss. Nedover Eidselva møter vi Henrik Ibsen, også kalt Kanalkongen. Skipet ble bygget i Gøteborg i 1907, og ombygget og satt inn i drift i Telemarkskanalen i 1993.

Ved Ulefoss stopper ferden denne gang. Vi trekker kajakkene opp av vannet og venter på transporten som skal kjøre oss tilbake til Lunde. Impulsturen til Telemark ble definitivt en suksess - som frister til gjentagelse. Neste gang bestemmer vi oss for å ta M/S Henrik Ibsen fra Lunde til Dalen Hotel.  Her vil vi overnatte, før vi setter fart på kajakkene mot Skien. Underveis kan vi slå leir der vi ønsker. Vi kan gjøre turen kortere om vi vil, og vi kan bli med på utallige arrangementer langs kanalen. Vi snakker om Kajakk og Kultur. Dermed kan turen ta alt fra 2-5 dager. Det er vel verdt å prøve en slik tur. Padling i Telemarkskanalen passer både for erfarne padlere og nybegynnere. Anbefales.